Categories
Thông Báo

Thị trưởng Lightfoot với Thống đốc Pritzker của Tiểu bang Illinois ra lệnh yêu cầu tất cả cư dân ở nhà trừ khi đi du lịch là điều cần thiết sẽ có hiệu lực vào lúc 5 giờ chiều Thứ Bảy ngày 21 tháng 3 trên toàn tiểu bang Illinois và sẽ được giữ nguyên cho đến khi Thống đốc Tuyên bố Thảm họa hết hạn vào ngày 7 tháns 4 năm 2020




Thị trưởng Lightfoot với Thống đốc Pritzker của Tiểu bang Illinois ra lệnh yêu cầu tất cả cư dân ở nhà trừ khi đi du lịch là điều cần thiết sẽ có hiệu lực vào lúc 5 giờ chiều Thứ Bảy ngày 21 tháng 3 trên toàn tiểu bang Illinois và sẽ được giữ nguyên cho đến khi Tuyên bố Thảm họa Thống đốc hết hạn vào ngày 7 tháns 4 năm 2020.

Ngày 20 tháng 3 năm 2020
Thị trưởng Lightfoot kết hợp với Thống đốc Pritzker tuyên bố Lệnh Nhà nước ở nhà để ngăn chặn sự lây lan của Covid-19
Nhiệm vụ mới của Tiểu bang kêu gọi cư dân ở lại nhà trừ khi đi du lịch là điều cần thiết; Mục tiêu là giảm thiểu sự lây lan của COVID-19 và bảo vệ sức khỏe và sự an toàn của cư dân
Văn phòng báo chí của Thị trưởng 312.744.3334
Tải về Thông cáo báo chí này
CHICAGO – Thị trưởng Lori E. Lightfoot hôm nay đã tham gia với Thống đốc JB Pritzker để công bố một trật tự toàn tiểu bang cho cư dân Illinois ở nhà hoặc nơi cư trú. Lệnh yêu cầu tất cả cư dân ở nhà, trừ khi đi du lịch cho các nhu cầu thiết yếu hoặc kinh doanh và yêu cầu các doanh nghiệp không tham gia vào các hoạt động thiết yếu phải ngừng tất cả các hoạt động ngoại trừ các hoạt động cơ bản tối thiểu. Lệnh sẽ có hiệu lực vào Thứ Bảy, ngày 21 tháng 3 lúc 5 giờ chiều, trên toàn bang Illinois và sẽ được giữ nguyên cho đến khi Tuyên bố Thảm họa Thống đốc hết hạn vào ngày 7 tháng 4. Một bản sao của lệnh có thể được tìm thấy ở đây.

Những hướng dẫn mới nhất này dựa trên các biện pháp được Nhà nước và Thành phố áp dụng trong nhiều tuần qua để ngăn chặn sự lây lan của bệnh coronavirus 2019 (COVID-19) và mở rộng các dịch vụ và hoạt động để đảm bảo sức khỏe và an toàn cho cư dân.

 Mọi hành động mà chúng tôi thực hiện cho đến nay đều dựa trên khoa học và dữ liệu mới nhất từ ​​các quan chức y tế khi chúng tôi chống lại sự lây lan năng động của COVID-19, và điều này cũng không ngoại lệ, theo Thị trưởng Lightfoot. Quyết định này không phải là một điều dễ dàng, nhưng Thống đốc Pritzker Lệnh cho cư dân Illinois ở nhà là điều nên làm để đảm bảo chúng tôi bảo vệ sức khỏe và phúc lợi của cư dân. Chúng tôi khuyến khích cư dân của chúng tôi tuân thủ các hướng dẫn và đảm bảo sự an toàn của hàng xóm của họ khi chúng tôi cùng nhau đối phó với cuộc khủng hoảng này.

Thống đốc JB Pritzker cho biết, chúng tôi đang làm tất cả những gì có thể để duy trì sự bình thường nhất có thể trong khi thực hiện các bước chúng tôi phải bảo vệ cư dân của mình. Tôi hoàn toàn nhận ra rằng trong một số trường hợp, tôi đang lựa chọn giữa cứu người và cứu sinh kế của họ. Nhưng cuối cùng, bạn có thể kiếm sống mà không cần sự sống. Điều này sẽ không tồn tại mãi mãi, nhưng đó là những gì chúng ta phải làm để hỗ trợ người dân ở tuyến đầu của cuộc chiến này và những người dễ bị tổn thương nhất trước hậu quả của nó.

Để đảm bảo sự bảo vệ của tất cả cư dân trong đại dịch COVID-19 chưa từng có, lệnh Nhà nước yêu cầu tất cả cư dân ở nhà, trừ khi họ tham gia vào các hoạt động thiết yếu, như đi đến cửa hàng tạp hóa hoặc hiệu thuốc. Theo lệnh, các cá nhân sẽ không còn có thể tham gia vào các hoạt động nhóm công cộng hoặc tư nhân, tham gia các hoạt động xã hội tại quán bar hoặc câu lạc bộ đêm, hoặc thực hiện các chuyến đi không cần thiết. Đơn đặt hàng cũng đóng cửa các doanh nghiệp không thiết yếu từ bất kỳ hoạt động nào ngoại trừ các hoạt động cơ bản tối thiểu, bao gồm các hoạt động để bảo quản hàng tồn kho, xử lý bảng lương hoặc tạo điều kiện làm việc tại nhà. Để biết thêm thông tin về đơn hàng, vui lòng xem Câu hỏi thường gặp về Thành phố tại đây.

Trong đơn đặt hàng, các cá nhân vẫn có thể đáp ứng tất cả các nhu cầu thiết yếu của họ, bao gồm:

Đi du lịch để có được nguồn cung cấp cần thiết, bao gồm thực phẩm, vật nuôi, thuốc hoặc thực phẩm mang đi;
Tham dự các cuộc hẹn tại bệnh viện hoặc nhà cung cấp sức khỏe tâm thần;
Tham quan các doanh nghiệp tư nhân cung cấp các dịch vụ thiết yếu, bao gồm các hiệu thuốc, cửa hàng phần cứng, ngân hàng và tiệm giặt là; và
Sử dụng các dịch vụ của chính quyền thành phố hoặc tiểu bang, bao gồm cả lửa và cảnh sát.
Nếu ai đó phải rời khỏi nơi cư trú của họ cho một trong những hoạt động được phép được nêu trong đơn đặt hàng, cá nhân đó được yêu cầu tuân thủ các hướng dẫn cách xa xã hội ở mức độ tối đa có thể.

Trật tự xác định rõ ràng các yêu cầu cách xa xã hội của Hồi giáo là duy trì ít nhất sáu feet khoảng cách với các cá nhân khác, rửa tay, che miệng khi ho hoặc hắt hơi, thường xuyên làm sạch và khử trùng các bề mặt cảm ứng cao và không bắt tay. Người dân vẫn được khuyên không nên tham gia vào các cuộc tụ họp từ 50 người trở lên, theo hướng dẫn trước đó được cung cấp bởi Bang Illinois khi tham khảo ý kiến ​​của CDC và các chuyên gia y tế.

Các cư dân bị bệnh phải tiếp tục ở nhà theo chỉ thị được đưa ra ngày hôm qua bởi Ủy viên của Bộ Y tế Công cộng Chicago (CDPH).

 Đây là một khoảnh khắc chưa từng có và đầy thách thức đối với mỗi người dân Chicago, Ủy viên CDPH, Tiến sĩ Allison Arwady nói. Mặc dù khó khăn nhưng những biện pháp táo bạo này rất quan trọng để ngăn chặn sự lây lan của COVID-19 và đảm bảo sức khỏe cho cư dân và gia đình Chicago. Không ai tránh khỏi vi-rút này và mọi người đều có vai trò trong cuộc chiến này, bắt đầu bằng việc tuân thủ trật tự tại chỗ, thực hành cách xa xã hội khi ra ngoài, duy trì vệ sinh tay cơ bản, cũng như nhớ đặc biệt lưu tâm đến cư dân cao tuổi của chúng tôi và những người có điều kiện y tế cơ bản.

Lệnh không can thiệp vào hoạt động của các doanh nghiệp thiết yếu. Nhiều doanh nghiệp cung cấp các dịch vụ thiết yếu – bao gồm bệnh viện, ngân hàng, cửa hàng tạp hóa, công ty tiện ích và chăm sóc tại nhà




March 20, 2020
Mayor Lightfoot Joins Governor Pritzker To Announce State Order to Stay at Home to Prevent Further Spread of Covid-19
New State Mandate Calls on Residents to Remain Home Unless Travel is Essential; Goal is to Mitigate the Spread of COVID-19 and Protect Health and Safety of Residents
Mayor’s Press Office 312.744.3334
Download this Press Release
CHICAGO–Mayor Lori E. Lightfoot today joined Governor JB Pritzker to announce a statewide order for Illinois residents to stay at home or place of residence. The order requires all residents to stay home, unless traveling for essential needs or business, and requires businesses not engaged in essential activities to cease all activities except for minimum basic operations. The order will take effect on Saturday, March 21 at 5 p.m., across the State of Illinois and will remain in place until the Governor’s Disaster Proclamation expires on April 7. A copy of the order may be found here.

These latest guidelines build on measures taken by the State and City over the past several weeks to prevent the spread of the coronavirus disease 2019 (COVID-19) and to scale services and operations to ensure the health and safety of residents.

“Every action we’ve taken so far is based on the latest science and data from health officials as we combat the dynamic spread of COVID-19, and this is no exception,” said Mayor Lightfoot. “This decision was not an easy one, but Governor Pritzker’s order for Illinois residents to stay at home is the right thing to do to ensure we are protecting the health and wellbeing of our residents. We strongly encourage our residents to follow the guidelines and ensure the safety of their neighbors as we work to confront this crisis together.”

“We are doing all that we can to maintain as much normalcy as possible while taking the steps we must to protect our residents,” said Governor JB Pritzker. “I fully recognize that in some cases I am choosing between saving people’s lives and saving their livelihoods. But ultimately, you can’t have a livelihood without a life. This will not last forever, but it’s what we must do to support the people on the front lines of this fight, and the people most vulnerable to its consequences.”

To ensure the protection of all residents during the unprecedented COVID-19 pandemic, the State’s order requires all residents to stay at home, unless they are engaged in essential activities, like going to the grocery store or the pharmacy. Under the order, individuals will no longer be able to engage in public or private group activities, participate in social activities at bars or nightclubs, or take unnecessary trips. The order also closes non-essential businesses from any activity except minimum basic operations, which includes activities to preserve inventory, process payroll, or facilitate working from home. For more information on the order, please see the City’s FAQ here.

During the order, individuals can still fulfill all of their essential needs, including:

Traveling to obtain necessary supplies, including food, pet supplies, medicine, or take-out food;
Attending appointments at a hospital or mental health provider;
Visiting private businesses that offer essential services, including pharmacies, hardware stores, banks, and laundromats; and
Using city or state governmental services, including fire and police.
If someone must leave their residence for one of the allowable activities outlined in the order, the individual is asked to comply with social distancing guidelines to the maximum extent possible.

The order explicitly defines “social distancing requirements” as maintaining at least six feet of distancing from other individuals, washing hands, covering coughs or sneezes, regularly cleaning and disinfecting high-touch surfaces, and not shaking hands. Residents are still advised to refrain from participation in gatherings over 50 people or more, according to earlier guidance provided by the State of Illinois in consultation with CDC and health experts.

Residents who are sick must continue to stay home under the directive issued yesterday by the Commissioner of the Chicago Department of Public Health (CDPH).

“This is an unprecedented and challenging moment for every single Chicagoan,” said CDPH Commissioner Dr. Allison Arwady. “Though difficult, these bold measures are critical to stemming the spread of COVID-19 and securing the health of Chicago’s residents and families. No one is immune from this virus and everyone has a role to play in this fight, starting with adhering to the stay-in-place order, practicing social distancing when out, maintaining basic hand hygiene, as well as remembering to be especially mindful of our elderly residents and those with underlying medical conditions.”

The order does not interfere with the operation of essential businesses. Many businesses that provide essential services – including hospitals, banks, grocery stores, utility companies, and home-based care services for seniors and people with disabilities—will remain open to ensure all residents, including the most vulnerable populations, will have continued access to care.

The Lightfoot administration has taken a series of measures in recent weeks to protect residents and prevent further spread of the virus. This includes steps taken to limit access to public facilities, protect workers, reduce non-essential services and provide economic relief to those residents and businesses that are most financially vulnerable to the impact of COVID-19.

The City has expanded public-private partnerships to ensure ample resources are in place. Yesterday, the Mayor announced a new small business relief fund, which will direct $100 million to provide cash flow for small businesses, allowing them to keep workers on the payroll. The City has also secured a $2.5 million donation from the partners at Citadel and Citadel Securities to help Chicago Public Schools (CPS) and the Greater Chicago Food Depository combat food insecurity amid the ongoing COVID-19 outbreak.

“Chicago’s businesses and residents should rest assured their first responders, including CPD, CFD, paramedics, and other public safety personnel, will continue to be on the job and working around the clock to ensure our communities and neighborhoods remain safe during this crisis,” said OEMC Executive Director Rich Guidice. “Meanwhile, we encourage everyone to continue to practice vital safety measures as directed by our City and State’s elected leaders, and help their fellow residents do the same.”

Notwithstanding the State’s order, City will also maintain core government services to meet the needs of its communities, preserving key functions of public safety agencies, including CPD, CFD, OEMC and the Department of Streets and Sanitation. To comply with guidance by health experts, the City has also announced the following changes to non-essential services and operations:

Extended the closure of Chicago Public Schools until April 21
Chicago Park District locations will be closed at the close of business today
Chicago Public Library locations will close as of 12 p.m. tomorrow
City Hall will remain closed to the public until further notice
The City will continue to offer essential services (public safety, health, sanitation, water)
At the beginning of the month, Mayor Lightfoot, CDPH and the Office of Emergency and Management and Communications (OEMC) began spearheading the City’s COVID-19 Taskforce to put Chicago in the best position possible as the situation evolves. Under the Taskforce, 12 unique subcommittees are vigorously working to continuously address and update the City’s response tactics in the wake of this fast-moving and evolving situation.

# # #




https://www.chicago.gov/city/en/depts/mayor/press_room/press_releases/2020/march/StayAtHomeOrder.html